Telefon:
0531 505 69 70E-Posta:
info@fitsharkyuzmekursu.comÇalışma Saatleri
Hafta İçi: 09:00 - 21:45 Pazar: 09:00 - 21:45Bu konumuzda yetişkinler nasıl yüzme öğrenir, veya ne kadar sürede yüzme öğrenilir gibi konulardan bahsedeceğiz. Yüzme bilmeyen yetişkinlerin yüzme öğrenmesi, ve öğrenim süresi her bir yetişkinde değişkenlik göstermektedir.
Yetişkin yüzme kurslarında, kişinin spor geçmişi, fiziksel kapasitesi suya karşı adaptasyonu (su korkusu var mı / yok mu ?) gibi durumlar değerlendirilerek yüzme öğrenme süresi belirlenebilir. Kişinin daha kolay yüzme öğrenebilmesi için suya alıştırılmalı ve suya karşı adaptasyonu sağlanmalıdır.
Sudan korkan veya daha önce boğulma tehlikesi yaşamış bir kişinin yüzme eğitiminden önce mutlaka suya karşı adaptasyonu sağlanmalıdır. Kişi korkularını yendikten sonra fiziksel anlamda yüzme egzersizlerini daha az efor harcayarak kolayca yapacaktır.
Yüzmek günümüzde en sevilen ve tüm kas gruplarını çalıştırdığı için de en faydalı sporlardan biri olarak kabul görmüştür. Yüzmek her canlının doğası gereği aslında doğuştan bildiği ve yatkın olduğu su üzerinde kalabilmenin bir ileri aşaması olsa da, çoğu insan yüzemediği için değil, boğulmaktan korktuğu için paniğe kapılır.
Oysa suyun kaldırma kuvveti, su içindeki canlının doğal hareketleriyle birleştiğinde, yüzme eylemi kendiliğinden gerçekleşir. Suyun içinde daha uzun süre yorulmadan kalabilmek ve hızlı ilerleyebilmek için elbette bazı teknikler ve stiller vardır; ama temelde yüzme denilen eylem, kişi kendini rahat bıraktığı sürece doğal olarak gelişebilecek bir süreçtir.
Yüzme öğrenirken en gerekli husus, öz güvendir. Panik, kaygı ve endişe gibi olumsuz duygular su üzerinde kalmayı engeller.
Yüzme elbette bireysel çabayla da öğrenilebilir. Ancak panikten kaynaklanan boğulma tehlikesi de var olduğundan, yüzme eyleminin, boyu geçmeyen derinlikte havuzlarda öğrenilmesi daha uygundur.
Yüzme öğrenirken ilk adım su üzerinde kalabilmektir. Endişeye mahal vermeden, vücut, suyun doğal akışına bırakıldığında zaten kendiliğinden su üzerinde kalacaktır. Suyun üzerinde yatay vaziyette kalabilmek, ilk adımın başarıyla geçildiğini gösterir. Havuza girin, derin bir nefes alın, göğsünüz iyice şişsin, nefesinizi tutun ve havuzun içinde batmaya çalışın. Batmadığınızı göreceksiniz.
Batmadığınızı görmek sizi bir nebze cesaretlendirecektir. Şimdi de su üzerinde yatay durmaya çalışın. Kollarınızı iki yana doğru açarak, ağzınız suyun içinde, derin şekilde nefeslenin ve yatay pozisyonda durmaya çalışın. Aynı hareketi ağzınız dışarıda olacak şekilde yapın. Başınız suyun dışında durabiliyorsanız, bir sonraki aşama olan ayak çırpma aşamasına geçebilirsiniz. Kulaç atmadan, yani kollarınızı kullanmadan, sadece ayaklarınızla yüzmeye çalışın.
Bu aşamada da biraz çalıştıktan sonra, kulaç atmaya başlayabilirsiniz. Kulaç atmak, kolları ileri doğru hareket ettirerek, aslında kolları bir nevi kürek şeklinde kullanarak suyu itip çekme ve bu şekilde suyun içinde ilerleme işlemidir. Köpek stili denilen en basit ve kolay stili öğrendikten sonra, diğer stilleri de kolaylıkla öğrenebileceksiniz. Diğer yüzme stilleri; sırt üstü yüzme, serbest yüzme, kelebek yüzme ve kurbağalama yüzmedir.
Kulaç atarken sağ kolunuzu ileri uzattığınızda başınızı sola; sol kulaç attığınızda başınızı sağa çevirin ve omzunuza bakıyormuş gibi ağızdan nefes alın.
Yüzme öğrenme aşamasında ve yeni yüzme öğrendiğiniz ilk süreçte derin sulara girmekten kaçının. Yanınızda mutlaka iyi yüzme bilen biri olmasına dikkat edin.